18 April, 2017, Omroep Flevoland

Van S. gaat in cassatie.

Urker Riekelt van S. gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen de veroordeling voor de moord op Tessa van Bokhorst. Dat meldt zijn advocaat Peter Hermens. De advocaat en zijn cliënt vinden de 20 jaar die het Gerechtshof Leeuwarden vorige week heeft opgelegd veel te hoog.

De rechtbank Lelystad veroordeelde Van S. in 2015 tot acht jaar cel wegens poging tot doodslag. In hoger beroep komt het Hof tot twintig jaar voor brandstichting en moord. Volgens het Hof is bewezen dat Van S. Tessa in oktober 2014 met een steen op het hoofd heeft geslagen en daarna het vakantiehuisje op camping Het Bosbad in Emmeloord in brand heeft gestoken. Een andere verdachte is volgens het Hof uitgesloten.

De advocaat is niet overtuigd van het bewijs dat het Hof aanvoert. Van S. blijft volgens hem ontkennen dat hij betrokken is bij de dood van Tessa. Ook zijn alternatieve scenario’s voor haar dood volgens de advocaat ten onrechte door het Hof ter zijde geschoven.

Advocaat Hermens draagt de zaak nu over aan een cassatie-advocaat. Het kan wel anderhalf jaar duren voordat duidelijk wordt hoe de Hoge Raad over het arrest oordeelt. Wordt Van S. in het gelijk gesteld, dan moet de rechtszaak bij een gerechtshof worden overgedaan.